Gadu gaitā Lavazza uzņēmums ir izveidojis ciešu saikni ar augstākās klases gastronomijas pasauli, kas ir veicinājis jauna veida kafijas izpratnes attīstību, tiecoties uz avangardu un nekad neaizmirstot par izejvielas nozīmi.
Pastāvīgi rūpējoties par kvalitāti, 1979. gadā uzņēmums nonāca pie “Luigi Lavazza Kafijas mācību un pētījumu centra” dibināšanas. Tas nodarbojas ar espresso analīzi, padziļinātu izpēti un izplatību.
Šobrīd Lavazza mācību centrs ir starptautisks tīkls, kurā darbojas vairāk nekā 50 kafijas skolas visā pasaulē (ieskaitot Baltijas valstis), kur gada laikā tiek apmācīti 30 000 cilvēku. Lavazza mācību centrs atrodams arī Rīgā, Mūkusalas ielā 27.
Nemitīgā virzība uz izcilību un ieguldījumi pētniecībā ir perfektā saskaņā ar augstā līmeņa virtuvi – ne tikai būt klāt, piedāvājot zīmola produktus prestižos restorānos, bet arī veicināt “Kafijas dizaina” (Coffee Design) izplatību un pastāvīgi uzlabot patērētāju kafijas lietošanas pieredzi.
Lavazza sadarbojas ar izcilo katalāņu šefpavāru Ferānu Adria (Ferran Adrià), kuru dēvē par labāko šefpavāru pasaulē. Kopā ar viņu, Lavazza pēta jaunas garšas teritorijas līdz pat “Kafijas dizaina” koncepcijai – jaunai nozarei, no kuras ir dzimuši unikāli darbi, piemēram, Èspesso jeb pirmā cietā kafija vēsturē, kafijas kaviārs, CoffeeSphere.
Lavazza strādā arī ar tādiem šefpavāriem kā Karlo Krako (Carlo Cracco), Deivids Oldanī (Davide Oldani), Massimo Bottura un daudziem citiem.
(Ferran Adrià, Photographer – Armando Testa)
Katrā Baltijas valstī ir specializēti Lavazza mācību centri, kas piedāvā kursus baristām un citiem profesionāļiem, lai nodrošinātu viņus ar atbilstošām prasmēm un zināšanām: aptverot botāniskos aspektus, ražošanas procesus, espresso gatavošanas aprīkojumu un metodes. Katru gadu baristas un bārmeņi apgūst kafijas pagatavošanas mākslas smalkumus, lai izceltos unikālu augstas kvalitātes kafijas dzērienu radīšanā.
Papildu baristu apmācībai, mācību centrs piedāvā arī kafijas darbnīcas. Patērētāji, kafijas entuziasti, var paplašināt savas zināšanas un uzlabot prasmes, apmeklējot seminārus par lattes mākslu, kafijas ražošanu un daudz ko citu.
Lavazza ir dzimusi Turīnā, espresso pilsētā, un uzņēmumam ir 125 gadu pieredze kafijas maisījumu veidošanā un grauzdēšanā. Lavazza ar lepnumu nes Luidži Lavacas (Luigi Lavazza) vārdu, kurš bija pirmā maisījuma radītājs.
Itāļu valodā termins “espresso” burtiski nozīmē “pagatavot uz vietas”. Tas uzsver īpašo kafijas pagatavošanas metodi spiediena ietekmē, izmantojot profesionālu iekārtu. Iegūtais dzēriens ir ļoti koncentrēts, tam raksturīga intensīva garša un aromāts. Ekstrakcijai, kas ilgst no 25 līdz 30 sekundēm, tiek izmantots ūdens (iepriekš mīkstināts) 88-95°C temperatūrā un 9 atm spiedienā. Pagatavotās kafijas tilpums tasītē ir aptuveni 25-30 ml.
Espresso Identitātes karte
Vārds: Itāļu espresso
Dzimis: Turīnā
Gads: 1894
Daudzums tasītē: 25-30 ml
Ekstrakcijas temperatūra: 92 °C
Malta kafija 7 g
60-90 mg kofeīna
Viskozitāte jeb stigrība: 7,30 °Bx
Ekstrakcijas laiks: 25-30 sekundes
Ūdens spiediens: 9 atm
1000 aromāti
Espresso ir neapstrīdams kafijas karalis, taču itāļu aizraušanās ar šo produktu ir radījusi bezgalīgu alternatīvu klāstu – no gara līdz īsam espresso, kafijai ar pienu vai saldo krējumu, kapučīno, lattei un citiem.
Tavs Kafo